Jeansens historia  

Jeans är det absoluta basplagget i de flestas garderober och kan varieras i det oändliga. Även om det av många förknippas med ett modernt plagg som hör 2000-talet till har det faktiskt en nästan femhundraårig historia och jeans har burits av såväl hamnarbetare som cowboys, vilket man kan läsa om i Wikipedias artikel om jeansens historia.

Det populära plagget blåjeans förknippar de flesta med amerikanska märken som Levi’s och Lee, men denimtyget uppfanns rgj-nu_qwjm-haley-phelpsfaktiskt i Sydeuropa. I 1600-talets Genua i Italien producerades ett slitstarkt bomullstyg som kom att kallas för jeans efter stadens namn. Tyget var så populärt bland arbetarklassen att i princip alla använde det och då fransmännen blev imponerade av det tåliga jeanstyget försökte man producera det även i Frankrike. Man misslyckades med att återproducera exakt det tyg som tillverkades i Genua och istället framställdes ett liknande tyg i staden Nîmes i Frankrike. Detta kom att kallas för tyget från Nîmes, ”de Nîmes” och det är därifrån ordet denim kommer.

Denimtyget blev populärt över hela Europa tack vare resande handelsmän och snart började det produceras även i USA. År 1873 patenterades den första varianten av moderna blåjeans av Levi Strauss, grundare av märket Levi’s. Det speciella med hans jeans var att de var förstärkta med kopparknappar vilket gjorde det slitstarka tyget ännu tåligare, och det blev därför populärt bland fabriksarbetare och militärer.

Fram till 1950-talet var jeans främst arbetskläder, men när den ikoniske skådespelaren James Dean gick klädd i blåjeans i filmen Rebel Without a Cause blev plagget snabbt trendigt bland ungdomar. På grund av filmens budskap ansågs jeans först vara någonting omoraliskt och man fick inte komma in på restauranger och biografer om man var iklädd plagget. Restriktionerna lättades dock med tiden och efter 1960-talets hippierörelse började jeansen bli ett vardagsplagg bland alla samhällsklasser och kön.

Nuförtiden finns det jeans för alla smaker. När man går in i en klädbutik möts man av såväl figurnära modeller som lösare, och plaggen är också indelade efter midjehöjd och benform. De en gång så populära blåjeansen konkurrerar med denimtyg i alla möjliga färger och en del säljs med fabriksgjorda revor och slitage.

Denimtyg används inte heller bara för byxor längre utan såväl kjolar och klänningar som overaller tillverkas, liksom accessoarer som hattar och väskor. Jeansen har mer än någonsin blivit ett vardagsplagg för alla.