Art déco

Art déco är benämningen på en konst-, arkitektonisk- och formgivningsstil. En stil som hade sin storhetstid från början av 1920-talet till andra världskrigets utbrott. Man brukar betrakta världsutställningen i Paris 1925 som art décons absoluta höjdpunkt. Själva namnet är en förkortad form av franskans ”art décoratif”. Ett begrepp som på svenska kan översättas till dekorativ konst. Under 1920-talet utvecklades modet i symbios mellan dåtidens avantgardistiska konstnärer och modeskapare. Epoken präglades av entusiasm över sociala framsteg, upptäckarlusta och stolthet över nya uppfinningar. Den här tiden räknas som egyptologins storhetstid, 1922 öppnades till exempel Tutankhamuns grav. Motiv från Egypten, det antika Grekland och Orienten användes flitigt av konstnärer, modeskapare, arkitekter och formgivare. Kännetecken för art déco är starka färger, geometriska former och symmetriska mönster.

Art déco – kända företrädare

Vilka var då de främsta företrädarna för stilen? Konstnären Tamara de Lempicka, glaskonstnären René Lalique och den grafiske designern Adolphe Mouron hör till de mest välkända. Paul Poiret nämns ofta som den förste att anamma art déco-stilen inom modet. Med sina empireskurna klänningar anses han vara den som befriade dåtidens kvinnor från korsetten. Poiret hämtade inspiration från traditionell folklore, äldre kulturer och avantgardistisk konst. En annan person som hade sin artistiska höjdpunkt under den här epoken var målaren och illustratören Gerda Wegener. Hon har kommit i ropet i och med den framgångsrika filmen ”the Danish Girl” . I en artikel I the Guardian kallas Wegener för 1920-talets Lady Gaga. Denna målare och tecknare vann två guldmedaljer och en bronsmedalj under världsutställningen i Paris. Hon har framförallt kommit att hyllas för sina dekadenta kvinnoporträtt där kvinnan tillåts vara ett aktivt subjekt i motsats till ett passivt objekt.

En stil på väg tillbaka

Art décon var framförallt en franskt och amerikansk stil. Den fick aldrig något större genombrott i Sverige. Den svenska varianten av art déco var mer återhållsam, den går ofta under benämningarna ”Swedish grace” eller ”20-talsklassicism”. De senaste åren har dock art décon gjort en rejäl comeback i inredningssammanhang. Djärva färger, symmetriska mönster och material som mässing och aluminium är populära. Inom modet hyllar art décon det individuella och exklusiva. Många modeskapare och kedjor hämtar inspiration i de mönster och vågade färgval som utmärker stilen. Kanske drömmer du om att driva ett företag med art déco-inspirerat utbud? För det mindre eller medelstora företaget i mode- eller inredningsbranschen kan factoring vara ett bra sätt att erhålla rörelsekapital. Filmer som den redan nämnda ”the Danish Girl” och ”The Great Gatsby” har säkerligen bidragit till att inspirera en och annan mode- och inredningsintresserad person.