Ekologiskt mode på frammarsch  

I takt med att allt fler inser vikten av att ta hand om naturen har ekologiskt mode ökat i popularitet. Vad som förr blivit förknippat med omoderna kläder för vissa sociala grupper är numera en del av haute couture – stilsäkert och högkvalitativt mode. På Wikipedia finns en artikel som behandlar ekologiskt mode och som beskriver vilka material och metoder som är naturvänliga, samt berättar om hur ekologiskt mode gått från enstaka infall till en av modevärldens riktlinjer.

Bomull som används vid tygtillverkning är en av de största klimat- och hälsobovarna och leder till enorma utsläpp av giftiga ämnen. Bland annat används stora mängder insektsgift vilket är hälsovådligt för de personer som arbetar på bomullsfälten. Dessa är ofta fattiga och bor i länder som helt eller delvis saknar säkerhetsförordningar vilket leder till att de får i sig fler giftiga ämnen än absolut nödvändigt. Genom att byta ut konventionellt odlad bomull mot ekologisk minskar ma675px-sign_at_the_sonoma_farmers_market_-_stierchn användningen av gifter, vilket leder till mindre negativ påverkan på miljö och människor.

Ett alternativ är att använda sig av andra typer av växtfibrer som kräver mindre kemikalier än bomull. Några exempel på fibrer som används ofta är hampa, bambu och cellulosa. Dessa kan utvinnas utan större användning av skadliga ämnen och kräver också mindre bevattning än bomullsfält, så även dricksvattnet sparas in.

Det är också ganska vanligt att använda sig av återanvända material som plast, gummi och papper vid klädtillverkning. Materialen bearbetas och omformas så att de inte längre ser ut som råvarorna utan som vanligt tyg.

Stella McCartney som tidigare kämpat för både djurs och kvinnors rättigheter är ett av de större namnen bland ekodesigners. Hon har fokuserat på kläder av hög kvalitet som också tillverkas av ekologiska råvaror i den mån det är möjligt. Tillsammans med Lucy Tammam är hon den modedesigner som går i spetsen för ekologiskt haute couture mode, men även på andra håll är det på frammarsch.

Som komplement till klassiska Fashion Week som går av stapeln i flera internationella städer årligen, lanserades Eco Fashion Week under 2010. På organisationens hemsida finns information om vilka designers som medverkar och lite matnyttigt om ekologisk framställning av tyger och kläder.