Metrosexualitet och mode

Trots att mode i största sannolikhet har varit något som till en stor del riktats till kvinnor, så har en viss trend blivit alltmer vanlig. Den kallas för metrosexualitet och avser män som månar mycket om sitt utseende och ibland även använder smink, men som ändå är heterosexuella. Modet för dessa män är oerhört viktigt samt att följa trender och att värna om sitt utseende.

Detta är metrosexualitet

Den första vågen av metrosexualitet inträffade på nittiotalet, men har därefter blivit allt starkare. Idag är det ovanligt att en metrosexuell man blir ifrågasatt och alla vet att ordet inte har någonting med sexuell konfundering att göra. Metrosexualitet är ett ord som har mixat metropolit och sexualitet, eftersom dessa män främst visar sig i storstäderna. Den metrosexuelle mannen lägger ned stora pengar på kläder och hudvård, noppning av ögonbryn, skäggvård och hårklippningar, och han kan till och med lägga på lite foundation för att täcka blemmor och skavanker. Detta är således ingen Big Baby som vill pröva sin mammas klänningar, utan en vuxen man som är säker på sin personlighet. Motsatsen till metrosexuell, är retrosexuell.

Den metrosexuelle mannens mode

Så hur klär sig då den metrosexuelle killen? Ja, först och främst är det en trendföljare, som gärna sneglar på catwalkens stjärnor under modeveckorna. Han kan även vara starkt frälst i trendiga klädkedjor som börjat fokusera allt mer på män – såsom Zara, H&M Man och Tiger. Det uppåtgående herrmodet visar sig också bli mer extravagant och vågat, genom att utforska och tänja på gränser. Allt utan skam, vilket den metrosexuelle mannen inte känner den minsta känsla av. Och tur är väl det, för dagens modedesigners drar givetvis nytta av detta och kan till sin glädje göra herrmodet och dammodet till “likvärdiga”.

Den metrosexuelle mannen tycker samtidigt om dyra märkeskläder, även om han ofta faller för lite billigare, trendiga plagg också. Färg är något han inte är rädd för och andras blickar sporrar honom bara ännu mer.

Kända metrosexuella män

Den första riktigt metrosexuelle mannen, som oavsett om han vill eller inte, har fått denna stämpel, är den före detta fotbollsspelaren David Beckham. Sedan dess har många män gått i hans fotspår. Brad Pitt, Justin Timberlake och Fredrik Ljungberg är andra grabbar som fåt metrosex-stämplen i pannan.

Dock verkar det nu som att den metrosexuelle killen har fått ge vika för den känslosamme, i alla fall om man ser till ryktet.

Vad tycker kvinnor om metrosexuella män?

Även om metrosexualiteten har slagit rot, så säger studier att flertalet kvinnor faktiskt inte tänder på metrosexuella män, utan föredrar retrosexuella män eller lite macho-typer. Dock är klädstilar fortfarande viktigt för kvinnor, men det kvinnliga könet vill helst ha en man som inte snor deras sminkväska av ren fåfänga. Vi kan förstå detta…