Mode på nätet

Precis som alla branscher har modebranschen förändrats i och med internets allt mer dominerande roll i samhället. Detta märks bland annat genom att en allt större andel av det mode som säljs, säljs via e-butiker. Människor hittar helt enkelt sitt mode på nätet, och det påverkar hela kedjan i produktionen av ett plagg, från designern som måste skapa ett plagg som ser snyggt ut på bild, inte bara i verkligheten, till själva butiken, som måste vara mer noggranna med den information de förmedlar om plagget, för att kunden ska kunna göra ett informerat val utan att faktiskt kunna se och känna på plagget.

När man handlar mode på nätet som kund finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Alla e-butiker är nämligen inte så noggranna när det gäller att förse kunden med bilder och information om kläderna som de borde vara. Saker som kan vara bra att hålla utkik efter för att få så utförlig information som möjligt är till exempel om det finns möjlighet för användare att kommentera eller recensera plaggen. Det kan vara ett bra sätt att få veta om plagget är litet i storleken eller andra saker som kan påverka passformen, liksom hur plaggets kvalitet är. Det är också bra att se efter om det finns en storleksguide. Det sistnämnda är en absolut nödvändighet i en seriös e-butik, eftersom man ju inte har möjlighet att prova plagget innan man beställer det. Om man inte har tillgång till en storleksguide med måttangivelser måste man med andra ord chansa, och i värsta fall får man skicka tillbaka plagget och betala returfrakt helt i onödan för att man köpte fel storlek.

Något annat som är viktigt att tänka på är att man läser beskrivningen av plagget noga. Där står ofta saker som vilket eller vilka material plagget är gjort av, hur långt plagget är i en viss storlek, vilket märke plagget är i samt självklart hur mycket det kostar – alla faktorer som kan påverka ens beslut att köpa eller inte. Något annat som är en stor fördel är om det finns flera bilder av plagget än bara en, till exempel detaljbilder och bilder från framsida, baksida och sidan. Många större e-butiker har också börjat med att lägga upp videor där modeller går med plaggen på en catwalk, för att deras kunder ska kunna se hur plagget faller och rör sig. Det kan vara en stor hjälp när man handlar mode på nätet.

Om man vill slippa fundera på alla dessa saker, och handla i en e-butik där man är säker på att all information och alla bilder finns och som man dessutom är säker på att man kan lita på, är det bäst att gå in på en väletablerad e-butik, som Ellos. Då kan man dessutom ofta hitta rabattkoder till butikerna genom att söka online. Du kan till exempel hitta en rabattkod hos Ellos på Rabattkoder.nu.