Stora modedesigners  

Det finns hundratals modehus världen över men några står ut bland konkurrensen. Dessa ikoniska designers har webbsidan Biography samlat levnadshistorier om, så att den modeintresserade kan lära sig mer om sin favoritdesigner.

Coco Chanel växte upp i Saumur i västra Frankrike på 1880-talet och efter sin mors död hamnade hon på ett barnhem, där hon sedermera blev omhändertagen av några nunnor. I nunneklostret fick hon lära sig att sy och det var då passionen för mode föddes. Först sydde hon enstaka plagg åt kvinnor som beundrade hennes hemgjorda kläder, men tack vare mäktiga kontakter kunde hon öppna en egen butik 1910 och tio år senare lanserades den legendariska parfymen Cm0ffmszej3y-alisa-antonhanel no 5 som tillverkas än idag.

Det var Coco Chanel som på 1920-talet lanserade ”den lilla svarta”, klänningen som kom att symbolisera kvinnornas frigörelse under den tiden. Tidigare hade kvinnokläder varit obekväma och krångliga med bland annat korsetter, men Coco Chanel ville ändra på detta genom att skapa ett bekvämt och ledigt plagg för kvinnor. Att använda färgen svart var också någonting nytt då färgen tidigare symboliserat sorgkläder. Hon utmanade alltså flera sociala normer med ett och samma plagg.

Det som symboliserar Coco Chanels modeplagg är att de förstärker kvinnan. Ofta blandas element från mans- och kvinnokläder och färgerna hon använde var nedtonade snarare än typiskt kvinnliga. De passade bra som komplement till 1900-talets kamp för jämställdhet och rösträtt.

Michael Kors växte upp i New York på 1960-talet tillsammans med sin mor och styvfar och redan från dagisåldern uppvisade han ett brinnande intresse för allt som har med mode att göra. Vid endast fem års ålder fick Michael Kors designa sin mors bröllopsklänning eftersom han var så skicklig och passionerad.

Under 1978 sökte han jobb i klädbutiken Lothar’s där man snabbt såg hans talang och tillät honom att designa egna plagg som skulle säljas i butiken. Kläderna blev populära och han fick snart in tillräckligt med pengar för att lansera sitt eget märke som kom att säljas i de finaste New York-butikerna. Hans plagg är kända för att vara sportiga och enkla med rena linjer och sofistikerade färger.

Michael Kors blev världskänd när han ställde upp som domare i modetävlingen Project Runway, vilken leddes av supermodellen Heidi Klum, ett uppdrag han hade under åtta års tid. Han har sedermera expanderat sitt märke och erbjuder numera även egna parfymer och mode för män.