Utbildningar inom modedesign

Många som älskar mode och att skapa drömmer om att kunna jobba som modedesigners. Egentligen behövs inte heller någon utbildning för detta – om man känner att man har kompetensen och idéerna är det bara att satsa hundra procent och försöka lyckas i branschen. Det en utbildning kan göra är dock att både förse en med kunskaper inom klädkonstruktion och materialkännedom, om man inte tycker att man redan har det, och att förse en med ett steg in i branschen i form av kontakter. Dessutom kan man få mycket inspiration från sina lärare och medstudenter.

När man talar om utbildningar inom modedesign i Sverige finns det en utbildning som oftast är den som dyker upp först i samtalet, nämligen Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Utbildningen är välrenommerad i branschen, vilket betyder att den kan vara en språngbräda till att lyckas. Efter avslutad utbildning får studenterna till exempel visa upp sin examenskollektion på modevisningar i Borås, Stockholm och London. Utgångspunkten i utbildningen är studenternas personliga uttryck, och detta märks bland annat i och med att studenterna kan fördjupa sig i den teknik eller det område som intresserar dem mest. Samtidigt ska utbildningen ge studenterna den tekniska skicklighet som krävs för att verkställa deras visioner, och den förståelse för design som gör att man kan kombinera sitt eget uttryck med det som är ”relevant för marknaden” – det vill säga som säljer. Utbildningen är tre år lång, vilket innebär att man läser 180 högskolepoäng, och under utbildningen får studenterna bland annat läsa kurser som Designmetodik, Designestetik, Färgeri-, textiltryck- och beredningsteknik, Projektledning och produktionsteknik samt Hållbar affärs- och produktutveckling – allt som en modern modedesigner behöver veta, med andra ord.

Det finns dock även andra utbildningar att välja bland. Skillnaden är bara att de flesta av dessa ges av fristående utbildningsföretag, vilket betyder att utbildningen är förenad med dyra terminsavgifter eller kursavgifter. Ett exempel är en ettårig utbildning i modedesign vid Art College, som kostar 74 000 kronor. Man kan visserligen ansöka om utökat studielån för merparten av avgiften, men det kvarstår fortfarande åtskilliga tusen kronor att betala. Om man inte hinner samla ihop tillräckligt med pengar till sista anmälningsdag för utbildningen, kan man därför istället behöva låna pengar på annat vis, till exempel via Snabbfinans.se. Du kan läsa mer om hur det fungerar här. Innan man lånar pengar till en utbildning måste man dock överväga om man kommer att ha råd att betala av lånet samtidigt som man studerar, eftersom livet på studiemedel minst sagt är knapert, oavsett vad man studerar.